Οδηγίες διατροφής για τους πρώτους 12 μήνες
Για να βλέπετε καθημερινά αυτό το ¨γλυκό θαύμα της δημιουργίας¨ να μεγαλώνει ο Παιδίατρός σας θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει να αναθρέψετε το παιδί σας με τον καλύτερο τρόπο, ακολουθώντας με συνέπεια τις οδηγίες του και φροντίζοντας από την αρχή για τις σωστές διατροφικές του συνθήκες.
Το ιδανικό πρώτο του φαγητό είναι ο μητρικός θηλασμός! Μόνο στην περίπτωση που δεν είναι εφικτό προχωρούμε σε γάλα σκόνη 1ης ηλικίας. Η αραίωση θα είναι 1 μεζούρα γάλα (κοφτή και όχι πατικωμένη) δε 30ml νερό. Η διατροφή αυτή θα ισχύει για το παιδί μέχρι τον 6ο μήνα. Στο διάστημα αυτό καμία διαιτητική αλλαγή δεν απαιτείται χωρίς την οδηγία του Παιδιάτρου σας.
Τα σκεύη προτιμάται να είναι πλαστικά και όχι γυάλινα. Το γυαλί καταστρέφει ορισμένα ωφέλιμα στοιχεία του μητρικού γάλατος (ζωντανά κύτταρα).
5ος – 6ος Μήνας
Στον 5° – 6°μήνα θα ξεκινήσουμε σταδιακά την χορήγηση στερεάς τροφής. Αρχίζουμε με κρέμα βανίλια ρυζάλευρο το απόγευμα γύρω στις 17:00 – 18:00 αραιωμένη ως εξής:
- Την 1η ημέρα 60gr νερό και όσες μεζούρες κρέμα απαιτούνται
- Την 2η ημέρα 120gr νερό και όσες μεζούρες κρέμα απαιτούνται
- Την 3η ημέρα 180gr νερό και όσες μεζούρες κρέμα απαιτούνται
- Την 4η ημέρα 240gr νερό και όσες μεζούρες κρέμα απαιτούνται κ.ο.κ.
Μέχρι να πετύχουμε την τελική δοσολογία θα συμπληρώνουμε το γεύμα με γάλα.
Μετά από 5 έως 6 ημέρες γύρω στις 11:00 θα ξεκινήσουμε να δίνουμε στο παιδί μας φρουτόκρεμα. Αρχίζουμε με αχλάδι για 2 ημέρες, μετά μήλο για 2 ημέρες, μετά μπανάνα για 2 ημέρες, μετά βερύκοκκο για 2 ημέρες και τέλος πορτοκάλι. Το πορτοκάλι το χορηγούμε αρχικά μία-μία κουταλιά στην φρουτόκρεμα που προτιμά και αυξάνουμε σταδιακά διότι μερικές φορές προκαλεί αλλεργικές εκδηλώσεις.
Τελικά θα δίνουμε στο παιδί το φρούτο που προτιμά ή συνδυασμό αυτού με άλλα. Ασφαλώς θα προτιμώνται τα φρούτα εποχής κατά συνέπεια το καλοκαίρι θα δοκιμάσουμε να δώσουμε πεπόνι, καρπούζι, ροδάκινο κλπ.
Εναλλακτική λύση ανάγκης αποτελούν οι έτοιμες φρουτόκρεμες όταν το παιδί μας δεν θέλει την φρουτόκρεμα από φυσικά φρούτα.
Μετά την χορήγηση και της φρουτόκρεμας στις 13:00 περίπου το μεσημέρι θα χορηγήσουμε αρχικά την χορτόσουπα για 2 ημέρες και στην συνέχεια την κρεατοχορτόσουπα:
Παίρνετε 1 κολοκυθάκι, 1-2 μικρές πατάτες, 1 σέλινο και 1 καρότο. Καθαρίζετε καλά τα λαχανικά, τα πλένετε με άφθονο νερό και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζετε 2-3 ποτήρια νερό και όταν αρχίζει να κοχλάζει τα ρίχνετε μέσα. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτετε 1-2 κουταλιές του γλυκού λάδι και στην μύτη του κουταλιού αλάτι. Ανακατέψτε τα στο μπλέντερ και το φαγάκι του είναι έτοιμο. Μετά από 2 ημέρες στην χορτόσουπα θα προσθέσουμε περίπου 50gr άπαχο κρέας (μοσχαράκι ή κοτόπουλο).
6ος Μήνας
Στον 6ο μήνα (δηλ. 6 μηνών και 1 ημέρα) θα χρειασθεί να αλλάξουμε το γάλα εφόσον δεν θηλάζει.
Από το Νο 1 τώρα θα ξεκινήσει το Νο 2 γάλα σταδιακά ως εξής: κάθε μια ημέρα θα αντικαθιστούμε μια μεζούρα γάλα με Νο 2 σε όλα τα γεύματα. (Δηλαδή, παίρνει π.χ. 7 μεζούρες γάλα και 210ml νερό. Τώρα για μια ημέρα θα παίρνει 6 μεζούρες γάλα Νο 1 και 1 μεζούρα Νο 2. Την επόμενη ημέρα θα παίρνει 5 μεζούρες γάλα Νο 1 και 2 μεζούρες γάλα Νο 2 κ.ο.κ.).
Έτσι στο τέλος του 6ου μήνα θα έχει το παρακάτω πρόγραμμα διατροφής:
- Πρωί : Γάλα (Μητρικός θηλασμός ή γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας)
- 11:00 : Φρουτόκρεμα
- 13:00 : Κρεατοχορτόσουπα
- 17:00 : Ρυζάλευρο βανίλια
- Βράδυ : Γάλα (Μητρικός θηλασμός ή γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας)
Το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζει στο παιδί σας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μέχρι και τα πρώτα του γενέθλια.
Το ιδανικό πρώτο του φαγητό είναι ο μητρικός θηλασμός! Μόνο στην περίπτωση που δεν είναι εφικτό προχωρούμε σε γάλα σκόνη 1ης ηλικίας. Η αραίωση θα είναι 1 μεζούρα γάλα (κοφτή και όχι πατικωμένη) δε 30ml νερό. Η διατροφή αυτή θα ισχύει για το παιδί μέχρι τον 6ο μήνα. Στο διάστημα αυτό καμία διαιτητική αλλαγή δεν απαιτείται χωρίς την οδηγία του Παιδιάτρου σας.
Τα σκεύη προτιμάται να είναι πλαστικά και όχι γυάλινα. Το γυαλί καταστρέφει ορισμένα ωφέλιμα στοιχεία του μητρικού γάλατος (ζωντανά κύτταρα).
Μετά τον 8ο Μήνα
Μετά τον 8ο μήνα η κρέμα ρυζάλευρο βανίλια θα αντικατασταθεί με σιτάλευρο Farine Lactee.
Eπίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε την φρουτόκρεμα με αυγό 3 φορές την εβδομάδα:
Αρχικά για 3-5 ημέρες θα δίνουμε τον κρόκο του αυγού (μία κουταλιά την 1η ημέρα, δύο κουταλιές την 2η ημέρα κ.ο.κ. Στην συνέχεια δίνουμε το ασπράδι με τον ίδιο τρόπο). Ο λόγος της σταδιακής χορήγησης οφείλεται στις αλλεργικές εκδηλώσεις που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί στο αυγό και ιδιαίτερα στο ασπράδι.
Μετά την χορήγηση του αυγού μπορούμε να συμπληρώσουμε το γεύμα με φρουτόκρεμα εάν το παιδί μας δείχνει να πεινά ακόμη.
Στο τέλος του 8ου μήνα μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρεατοχορτόσουπα με ψαρόσουπα 1-2 φορές την εβδομάδα.
Από την ηλικία 1 έτους μέχρι την ηλικία των 2 ετών στο παιδικό διαιτολόγιο μπορεί να προστεθεί και βραδινό φαγητό πριν το γάλα.
Επιπλέον η διατροφή του γίνεται πιο ελεύθερη όσον αφορά τα γεύματα έχοντας την δυνατότητα για φακές, μακαρονάκι, αστεράκι ζυμαρικό, πουρέ, μπιφτέκι, πατάτα φούρνου, κ.λ.π.
Από την ηλικία 2-3 ετών το γάλα είναι εβαπορέ ή φρέσκο και στο πρωινό γεύμα προσθέτουμε 30 γραμ. ψωμί με 30 γραμ. τυρί ή δημητριακά.
Χρήσιμες συμβουλές
- Επιμένετε στην άψογη καθαριότητα των σκευών μαγειρικής και τροφών.
- Αποφεύγετε το επιπλέον αλάτι στο φαγητό.
- Κάνετε πιο ευχάριστο το γεύμα του σερβίροντάς το σε πολύχρωμα σερβίτσια.
- Μην τοποθετείτε την στερεά τροφή στο μπιμπερό.
- Προτιμήστε να το ταϊζετε με μικρό κουταλάκι.
- Είναι καλύτερο να του δίνετε μία γεύση κάθε φορά.
- Συνοδέψτε τα γεύματα του μωρού με νερό που θα σερβίρετε σε παιδικό κύπελλο, μετά το τέλος του φαγητού.
- Αποφεύγετε παντελώς τα ανθρακούχα αναψυκτικά που εμποδίζουν το μωρό να κοιμηθεί.
Ο Παιδίατρος σας εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της σωστής ανατροφής του μωρού σας και σας υπόσχεται πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας βάζοντας μαζί με εσάς γερά θεμέλια για τον άνθρωπο του αύριο.